Praktijk gaat in de week van 4 mei weer open onder voorwaarden
<Laatste update – 2 mei>
Fysiotherapeuten mogen weer open! Zo kopte de media na de mededeling van minister Hugo de Jonge afgelopen woensdag. We mochten langzaam aan weer gaan opschalen. Maar wat is opschalen nu eigenlijk? En waar moeten wij aan voldoen? En geldt dat opschalen voor alle patiëntengroepen?
Afgelopen woensdag zaten we opeens met heel veel vragen. Maar, we zouden op basis van nieuwe overleggen met het RIVM een nieuw advies / richtlijn krijgen van ons genootschap en deze hebben we gistermiddag en gisteravond gekregen.
Wat zeggen deze nieuwe richtlijnen?
Op basis van deze nieuwe richtlijnen is er eigenlijk niet zoveel veranderd. De richtlijnen blijven zeggen om mensen niet in de praktijk te behandelen maar via online fysiotherapie of via telefonische consulten.
Maar minister Hugo de Jonge zei dat de fysiotherapie weer open mocht?
Dat klopt. Heel veel fysiotherapie praktijken zijn net als wij helemaal dicht gegaan op 24 maart voor fysiotherapie consulten in de praktijk. Voor noodzakelijke zorg mochten we vanaf 24 maart al wel open gaan. Noodzakelijke zorg waarbij onomkeerbare gevolgen plaats zouden vinden als wij niet in de praktijk zouden behandelen. Aangezien niemand in ons actieve cliëntenbestand dit type zorg nodig had, besloten we om vanaf 24 maart telefonisch en online verder te gaan.
Maar gaan jullie nu wel of niet open?
De nieuwe richtlijn zegt dat alleen noodzakelijke zorg die niet uitgesteld kan worden tot na 19 mei en niet op 1,5 meter afstand plaats kan vinden, door mag gaan onder voorwaarden. Dit advies is dus niet veranderd. Wat wel veranderd is, is dat we nu duidelijkheid hebben over bijvoorbeeld de hygiëne. Hierdoor kunnen we in de week van 4 mei weer open gaan voor deze noodzakelijke zorg.
Noodzakelijke zorg? Wanneer is iets noodzakelijke zorg?
Een goed voorbeeld is na een operatie. Een knie die net geopereerd is en maar niet kan strekken. Het is dan noodzakelijk om deze door een fysiotherapeut in de praktijk te laten strekken anders is de kans zeer groot dat deze strekbeperking blijvend is.
Welke hygiënemaatregelen hebben jullie genomen?
In de nieuwe richtlijn, gemaakt met onder andere het RIVM, staan verschillende hygiëne maatregelen. Deze richtlijn volgen mij op. In overleg met de huisarts in Westmaas gaan wij op 1 punt afwijken van deze richtlijn. Want er staat dat als fysiotherapeut en cliënt, beide geen verschijnselen hebben van COVID-19 en niemand in hun thuissituatie, er zonder persoonlijke beschermingsmiddelen kan worden behandeld. Wij gaan namelijk wél met persoonlijke beschermingsmiddelen behandelen in de vorm van mondkapjes en handschoenen. Cliënten krijgen van ons bij binnenkomst ook een mondkapje.
Welke andere maatregelen hebben jullie genomen?
Dit volledige overzicht volgt nog.
Kan ik nu een afspraak maken?
Voor zorg die echt niet langer kan wachten tot na 19 mei waarbij anders onomkeerbare gevolgen plaats gaan vinden, kunt u weer een afspraak maken. Dat kan via de vertrouwde kanalen. Via de telefoon, via de website of via de WhatsApp. Na de aanmelding zullen wij telefonisch contact opnemen om te bepalen of een consult in de praktijk noodzakelijk is.
Ik heb echt heel veel pijn! Moet ik dan wachten tot na 19 mei?
Het liefste zouden wij iedereen weer in willen plannen. Elke dag krijgen wij 2 – 5 telefoontjes van mensen die heel veel pijn hebben en zo snel mogelijk gezien willen worden. Maar we moeten ons aan de richtlijnen houden. Hoe hard het ook aan ons knaagt als fysiotherapeut.
De voorzitter van de vereniging voor manuele therapie zei het heel mooi. We moeten tot 19 mei laten zien we de verantwoordelijkheid aankunnen om verantwoorde en veilige zorg te verlenen aan onze patiënten. Dat element moet voorop staan om te voorkomen dat we op 19 mei te maken krijgen met een terugschakeling. Rond die tijd vindt namelijk een evaluatie plaats en die zal positief moeten uitvallen om de opschaling door te mogen zetten.
Tot slot
Voor iedereen die kan wachten: hou nog even vol. Over 2 weken, als wij (hopelijk) écht het groene licht krijgen om weer open te gaan, gaan wij gelijk open met al onze hygiëne voorschriften en protocollen.