Het ontstaan van hardloopblessures

Hardlopen is een populaire sport en wordt in de Hoeksche Waard veel gedaan. Helaas is hardlopen ook een blessuregevoelige sport. Als je vaak hardloopt, dan heb je vast wel eens last van spieren of gewrichten in de boven- of onderbenen. De oorzaak van een hardloopblessure wordt vaak gezocht in de schoen. Maar vaak ontstaan blessures door het ontbreken van een goede hardlooptechniek.

Bij hardlopen maak je namelijk een actieve en dynamische beweging. Daarbij is een goede techniek essentieel. Net als bij zwemmen of schaatsen moet je deze techniek aanleren en onderhouden. Bij een niet optimale techniek kan er door te veel druk op spieren en gewrichten, zoals de kuiten en de knieën, een hardloopblessure ontstaan.

Hardloopanalyse bij Apex Fysiotherapie

Hardloop analyse: techniek in beeld

Soms is een paar weken rust voldoende om de klacht te laten verdwijnen. Toch kan het ook voorkomen dat een klacht langer blijft spelen of dat je regelmatig last hebt van verschillende blessures. Dat is vervelend en de oorzaak is niet altijd even makkelijk te achterhalen. Hardloop analyse kan een goed hulpmiddel zijn.

Om de hardlooptechniek goed in kaart te brengen, maken we de hardloop analyse met ondersteuning van video-opnames in slow motion. Door vanuit verschillende hoeken te filmen en deze vervolgens beeld voor beeld af te spelen op de computer, kunnen we een goed idee vormen van je hardlooptechniek.

Hardloop analyse Apex Fysiotherapie

Bewegingsadvies

We kijken uiteraard niet alleen naar je techniek. De analyse begint namelijk al bij de intake waar we een aantal vragen voor je hebben. Over je trainingsopbouw, verdere sportervaring en blessuregeschiedenis bijvoorbeeld. Na de hardloop analyse kijken de gespecialiseerde fysiotherapeuten van Apex Fysiotherapie naar nog veel meer zaken. Want de manier waarop jij je voet neerzet op de grond kan ook het gevolg zijn van fysieke kenmerken. Bijvoorbeeld door bewegingsbeperkingen in gewrichten, te weinig spierkracht of een stijve heup.

Iedereen heeft een uniek bewegingspatroon en dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen. Wij brengen dit in kaart, zodat we jou, naast de hardloop analyse, een op maat gemaakt bewegingsadvies kunnen aanbieden.

Hardloopanalyse bij Apex Fysiotherapie - Westmaas

Wanneer een hardloop analyse?

Een hardloop analyse kan worden ingezet bij verschillende soorten hardloopblessures. Het is daarbij wel belangrijk dat je, ondanks je blessure nog in staat bent om 5 minuten hard te lopen. De analyse is in zo’n geval onderdeel van het behandeltraject. Het is ook mogelijk om de analyse in te zetten als onderdeel van techniek- of prestatieverbetering. Door een goede hardlooptechniek aan te leren kunnen klachten worden verminderd of voorkomen.

Techniek is niet alleen belangrijk voor een beginnend hardloper. Wanneer je telkens na een paar kilometers last van je rug, heup, knie of enkels krijgt, is het verstandig om een hardloop analyse te doen en te kijken naar je hardlooptechniek. Of kom je steeds maar niet voorbij een bepaald aantal kilometer omdat je dan buiten adem bent? Ook in dat geval kan een hardloop analyse je verder helpen.

Hardloop analyse

Fysiotherapie in de Hoeksche Waard

Onze patiënten waarderen de dienstverlening van Apex Fysiotherapie al 2 jaar achter elkaar met gemiddeld een 9,5 op de Zorgkaart van Nederland. Dat is natuurlijk fantastisch. Als fysiotherapie praktijk in de Hoeksche Waard blijven we steeds oog houden voor jou en je klachten.

Heb je last van hardloopblessures, wil je blessures juist voorkomen door je techniek te verbeteren of wil je nu eindelijk eens je persoonlijke record verbeteren? Wacht dan niet langer en maak een afspraak bij Apex Fysiotherapie. Bij ons kun je rekenen op een persoonlijke benadering, waarbij we ruim de tijd voor je nemen. Altijd met zorg voor jou en je lichaam.